#ParticipatieTalks

#ParticipatieTalks is een reeks van 5 films waarin jeugdhulporganisaties en ouders in de jeugdhulp uit Vlaams-Brabant praten over hun visie en praktijken van ouderparticipatie. De films zijn gemaakt naar aanleiding van een vraag van het Intersectoraal Regionaal Overleg Jeugdhulp Vlaams-Brabant in 2019 om gedurende twee jaar een actie te doen in het kader van een belangrijk thema binnen hun regioplan, namelijk Cliëntparticipatie.

Gedurende twee jaar ging Ouderspunt in gesprek met 16 jeugdhulporganisaties in Vlaams-Brabant, in de brede sector van de jeugdhulpverlening, over hun visie op ouderparticipatie en de manier waarop ouderparticipatie in hun organisatie in praktijk werd gebracht.
Wij interviewden daarbij ook 9 ouders die in begeleiding waren bij enkele van deze organisaties. We wilden van hen, als ouder met ervaring in de jeugdhulp, horen hoe zij dachten over ouderparticipatie en de wijze waarop het door deze jeugdhulporganisaties in de praktijk werd gebracht.
De videokunstenaar Sophie Vanhomwegen en Nicolina Jorissen van Ouderspunt begeleidden het productietraject. Zij werden daarin ondersteund door twee ouders van Ouderspunt, Sandra Passchyn en Ann Ignoul, alsook Linda Aerts, participatiemedewerker van het Agentschap Opgroeien. Ook ouders uit de oudergroepen en collega’s van Ouderspunt werden betrokken.

De videofilms worden in het publieke domein getoond via ons YouTube-kanaal, opdat zij kunnen aanzetten tot verdere reflectie, tot wederzijdse inspiratie en tot het delen van praktijken van ouderparticipatie in de jeugdhulp in Vlaanderen.
Deze productie werd gerealiseerd door Ouderspunt in opdracht van het Intersectoraal Regionaal Overleg Vlaams-Brabant.

Bekijk hier alvast de teaser van dit project:
#ParticipatieTalks